kouloudis01
Log in

Τιμήθηκε η οικογένεια "Νάκα" στην Καλλονή (video)

Μια σημαντική μέρα ήταν η σημερινή για τον Δήμο δυτικής Λέσβου και την οικογένεια του μουσικού οίκου "Φίλιππου Νάκα" μιας και δόθηκε το όνομα της κ.Ειρήνης Νάκα-Χατζγεωργίου στην μουσική πτέρυγα του νεοσύστατου σχολείου.

Μόλις πέρυσι άνοιξε τις πόρτες του. Στην αρχή, φάνταζε ως άπιαστο όνειρο. Ωστόσο, με ενέργειες του δημάρχου κ.Βέρρου και του προέδρου της Β'θμιας του δήμου δυτικής Λέσβου κ.Βαρελτζή, πήρε σάρκα και οστά.

Το μουσικό γυμνάσιο του δήμου Δυτικής Λέσβου ξεκινά τον 2ο χρόνο λειτουργίας του και ο συνεχής εξοπλισμός του με όργανα είναι εμφανής. Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης φυσικά είναι και η αύξηση των μαθητών, μιας και διπλασιάστηκαν!

Σήμερα(21.09) ήταν μια μέρα ορόσημο μιας και δόθηκε το όνομα της καταξιωμένης οικογένειας "ΝΑΚΑ" στην μουσική πτέρυγα του σχολείου.

Αιτία ήταν η τεράστια προσφορά του μουσικού οίκου "ΦΙΛΙΠΟΥ ΝΑΚΑ" στο σχολείο με δωρεές μερικών οργάνων που φυσικά στοιχίζουν μεγάλα ποσά, αλλά και με ποικίλους άλλους τρόπους.

Παρών ήταν ο Γεώργιος Νάκας, γιος του Φίλιππου Νάκα.

Φυσικά, ο μουσικός οίκος "Φίλιππος Νάκας" είναι στην κορυφή στην χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η διαδρομή του και η σύνδεση με το νησί μας.

 

Γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, όπου ήταν εγκατεστημένος από χρόνια ο πατέρας του ο οποίος καταγόταν από το Ματσούκι Ηπείρου. Στην Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του αιχμαλωτίστηκε και αυτός κατέφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του στη Σάμο. Εκεί έμειναν για 14 μήνες και έπειτα εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Το 1937 σε συνεργασία με τον Ν. Ανδρεάδη ανοίγει το πρώτο μουσικό κατάστημα με κύρια δραστηριότητα την έκδοση έργων Ελλήνων μουσικών συνθετών και την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων όπως τα πιάνα Gr. Steinweg και τα ακορντεόν Crucianelli και Hohner.

Το 1955 διακόπτεται η συνεργασία με το Ν. Ανδρεάδη και ο Φίλιππος Νάκας συνεχίζει μόνος του, ιδρύοντας τον Μουσικό Οίκο "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ”.

Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Ειρήνη Χατζηγεωργίου με καταγωγή από την Ανεμώτια Λέσβου.

Το 1970 ξεκίνησε η συνεργασία με τη ΥΑΜΑΗΑ και η αποκλειστική διάθεση των μουσικών οργάνων και ηχητικών συστημάτων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Πέθανε στην Άνδρο τον Αύγουστο του 1988 σε ηλικία 75 ετών και κηδεύτηκε στις 13 Αυγούστου από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Μετά τον θάνατό του, τη διεύθυνση του Μουσικού Οίκου ανέλαβαν οι δυο γιοι του, Κωνσταντίνος Νάκας (πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής) και Γεώργιος Νάκας (πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής).

Στις 4 Σεπτεμβρίου του έτους 1989 ιδρύθηκε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα στο οποίο διδάσκονται όλων των ειδών τα μουσικά όργανα το οποίο σήμερα έχει εννέα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. 

Την ίδια χρονιά, προς τιμή του Φίλιππου Νάκα καθιερώθηκαν ετήσιες υποτροφίες με το όνομα «Φίλιππος Νάκας», καθώς επίσης και η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους», όπου πλέον αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.


Warning: current() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/vhosts/kalloninews.gr/httpdocs/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 333

Καλλονή

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης