Log in

Μη πειράζεις το ‘’τρελό της γειτονιάς’’. 

Πριν πάμε στα δύσκολα  ας πιάσουμε πρώτα τα εύκολα, έτσι εξάλλου δεν μας δίδαξαν  στο σχολείο,  όταν μας  έδιναν τα θέματα των εξετάσεων; Να ξεκινήσετε πρώτα από αυτά που γνωρίζετε για να μη χάνεται το χρόνο σας κι  ύστερα να καταπιαστείτε με τα δύσκολα.

 

Μετά από τόσα χρόνια πλέον σκέφτομαι και λέω τι είναι εύκολο και τι είναι δύσκολο; Απάντηση στη πρώτη ερώτηση. Να σηκώσω μια ταμπέλα που έπεσε. Απάντηση στο δεύτερο ερώτημα γιατί έπεσε η ταμπέλα;

Ας ασχοληθούμε πρώτα με τη πρώτη απάντηση που μετά από αρκετό καιρό ακόμα δεν σηκώθηκε. Η πεσμένη αυτή ταμπέλα μπορεί να είναι στο κέντρο της πλατείας, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Παντού η ζωή μας είναι γεμάτη από ταμπέλες. Ταμπέλες στα σούπερ μάρκετ, ταμπέλες στα γήπεδα, ταμπέλες στις εφημερίδες, ταμπέλες στα σπίτια μας, ταμπέλες στις ιδέες. Όπου υπάρχει κίνηση υπάρχει και κάποια ταμπέλα που βγάζει φωνή η καθεμιά με το δικό της τρόπο.

Πίσω από κάθε ταμπέλα κρύβεται ο δημιουργός και ο εμπνευστής. Ο δημιουργός τη παραδίνει ανεύθυνα στα χέρια του εμπνευστή και ότι ήθελε γίνει. Βέλος ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία σε μια προσπάθεια του εμπνευστή να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Τι είναι κακώς κείμενα; Μια κατάσταση που ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο. Έτσι λοιπόν θα αλλάξει η κατάσταση, δεν θα υπάρχουν αμάξια στο κέντρο της πλατείας, και αυτή η συνήθεια ορισμένων να παρκάρουν όπου θέλουν θα  σταματήσει. Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη γνώμη , μια άλλη λύση ίσως πιο επιθυμητή. Καθένας από εμάς έχει την αντίθετη γνώμη  αρκεί να τη διατυπώσει ήρεμα και λογικά, αν και η λέξη λογικά διακατέχεται από δικά της ερεθίσματα. Το πεδίο της άκρας συμφωνίας κρύβει   κινδύνους.

Η λογική σήμερα απουσιάζει, και δυναμώνει στο μυαλό του καθενός από το συμφέρον και μόνο. Συμφέρον, ναι, αυτό  λέει το καθημερινό πάρε δώσε, αλλά πρέπει και αρμόζει να είναι πασπαλισμένο με  αυτή τη σκόνη της ηθικής.

Θα προτιμούσα μια πλατεία γεμάτη από πλακόστρωτο, με σιντριβάνια, με παγκάκια, με ωραία δένδρα, κι εγώ ήσυχα να απολαμβάνω το καφεδάκι μου.  Αυτό θέλω κι έτσι πρέπει να γίνει. Αμέσως η άλλη  διαφορετική φωνή, όχι αυτό μας προσβάλει.

 Πάντως εδώ οφείλω να  δηλώσω ότι οι πιο ‘’ενδεδειγμένες ‘’ λύσεις έρχονται  και υλοποιούνται από αυτούς που κρατάνε τα σκήπτρα της εξουσίας, γιατί  αυτοί μπορούν και την υποστηρίζουν με ότι αυτό συνεπάγεται, οι άλλοι είναι απλώς θεατές με μια φωνή βραχνιασμένη, αφού οι αποφάσεις έχουν παρθεί εδώ και καιρό.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζει η συμπλοκή  της αντίθετης γνώμης  και της προσβολής  με πολύ λεπτές ισορροπίες. Θα περάσω τη δική μου σκέψη χωρίς τη λέξη προσβολή. Η προσβολή σε οποιοδήποτε επίπεδο  αναστατώνει και δημιουργεί ραγίσματα πανικού.

Πάμε τώρα στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος  γιατί έπεσε η  ταμπέλα. Εδώ οι απαντήσεις είναι πολλές και χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Σημαντικό   στοιχείο η βάση στήριξης  με τη λέξη πέφτω να κυριαρχεί.

Βάση στήριξης η κατανόηση, ο σεβασμός, ο διάλογος, η διαφορετική σκέψη.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η διαφορετική θετική σκέψη προκαλεί  ισορροπίες για  μια σωστή βάση στήριξης, που πρέπει όμως  να συνοδεύεται  από πολλά ίχνη σεβασμού. Το εγώ  από μόνο του γκρεμίζει, και αλήθεια ποιος γνωρίζει το εγώ; Το επιφανειακό εγώ γκρεμίζει και δημιουργεί καταστάσεις χαώδεις. Και τότε ποιος έχει δίκαιο;

Το έγκλημα κυριαρχεί. Σήμερα η μια πλευρά μετράει τα θύματά της, αύριο η άλλη  πλευρά παίρνει εκδίκηση. Καινούργια πρόσωπα με καινούργιες  ταμπέλες.  Η θρησκευτική βάση  έχει ανάγκη από πολλές φωνές και σεβασμό.

Η κοινωνική βάση έχει ανάγκη από κατανόηση και σεβασμό.  

Τον  ‘’τρελό της γειτονιάς’’  αν τον πειράξεις, αν τον χλευάσεις, θα βρεις το μπελά σου.  Ζει στο δικό του κόσμο το μοναδικό. Δεν έχεις το δικαίωμα να τον χλευάσεις. Ο τρελός είναι τρελός, μοναδικός, με το δικό του χαμόγελο, με το δικό του  βάδισμα, με το δικό του πρόσωπο. Λοιπόν εσύ ένας μορφωμένος άνθρωπος με λόγο και πνευματικότητα, γιατί ασχολείσαι  με το ‘’τρελό της γειτονιάς’’.  Αυτός στο δικό του Θεό κι εσύ στο δικό σου Θεό, αλλιώς τα σκάγια από το λόγο σου θα γυρίσουν πίσω. Και γύρισαν. Άσε τα πράγματα να κυλίσουν στους ‘’λανθασμένους δρόμους’’. Τι είναι εύκολο και τι είναι δύσκολο; Απάντηση στη πρώτη ερώτηση, να προσπεράσεις. Απάντηση στη δεύτερη ερώτηση, να σταθείς και να συνομιλήσεις με τον απέναντι που ζει στο δικό του μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο κόσμο, τον άνθρωπο αυτό που ρούφηξε τα  ναρκωτικά  μιας μοναδικής  θεότητας. Με αυτά αναπνέει, με αυτά κινείται, με αυτά ζει, με αυτά πατάει τη σκανδάλη. Είπαμε ο ‘’τρελός της γειτονιάς’’ είναι άπαιχτος.

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης