Log in

Διαφορετικές ιδέες σε λίγες αράδες

Στα θρανία κάποιας στρατιωτικής  σχολής στην Αθήνα με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός μαθητή πάνω μου.

Να   μιλάω  με τον διπλανό μου, να πετάω το μολύβι, να ζητάω κάποια γόμα, κάποιους μαρκαδόρους, βαμβάκι  και οινόπνευμα για κάποια σχέδια πάνω σε ζελατίνες διαφανείς, να συνεργάζομαι με τους  συμμαθητές μου, να σηκώνω το χέρι, να ανεβαίνω  στην έδρα για κάποια άσκηση, υποτιθέμενα  σενάρια με  εχθρικές δυνάμεις και  φίλιες δυνάμεις, καιρικές συνθήκες, έδαφος, και όλες εκείνες  τις επεξεργασμένες πληροφορίες για μια   λύση που όμως απορρίπτονταν σαν κάτι συνηθισμένη και μονότονη.

Οι καθηγητές πάνω στην έδρα ζητούσαν μια λύση εντελώς  προσωπική με στοιχεία διαφορετικά που να στηρίζεται  φυσικά σε δυνατά θεμέλια ιδεών   και να προωθούν τη λύση. Υπήρχαν και τέτοιοι μαθητές που διέφεραν με το λόγο τους και τη διαφορετική ιδανική λύση , οι άλλοι όπως κι εγώ τότε στηριζόμασταν σε απλές και τετριμμένες  λύσεις  αντιγράφοντας ο ένα από το άλλον απλώς για μια κάποια λύση. Δεν είχαμε  διαφορετική ματιά, αλλά απλά και μόνο με αξιοπρέπεια προσπαθούσαμε  να περάσουμε τη δύσκολη χρονική περίοδο.   Πάντως πάλι το λέω αυτός που είχε να παρουσιάσει μια εντελώς  δικιά του λύση  πασπαλισμένη με το χρώμα της διαφορετικότητα, και τη μυρωδιά των λογικών επιχειρημάτων γίνονταν και ο αρχηγός.

Παρακολουθώντας αυτές τις ημέρες τη  προεκλογική περίοδο και μετά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης διαπιστώνω πάλι τις πιο επάνω σκέψεις. Διαφορετικότητα και μόνο διαφορετικότητα, αυτή η λέξη θα σε κάνει να πας μπροστά από τους άλλους, αλλά και να ξεχωρίσεις. Η  αντιγραφή,  η παπαγαλία και τα συνηθισμένα συνθήματα  δεν λένε και πολλά, ξεπερασμένα πράγματα μιας άλλης ίσως εποχής.

Διαπίστωση ακόμα από τον προεκλογικό αγώνα ότι αυτός ο άνθρωπος θα είναι και ο επόμενος αρχηγός. Είχε πάνω του όλα τα χαρακτηριστικά μιας άλλης πλευράς, ήρεμης και με χαμόγελο. Τελικά εμείς οι άλλοι ποντάρουμε σε αυτόν τον άνθρωπο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αλλά και μια ματιά να ρίξουμε εκτός των τειχών  θα δούμε αυτή μας την σκέψη να ενισχύετε και από του ξένους, ότι δηλαδή το χαμόγελο   και   η απλή και ήρεμη ματιά πουλάνε. Τώρα μια που μιλάμε για ήρεμη και απλή ματιά λένε πως αυτός ο γραφικός χαρακτήρας είναι ένα άλλο σημείο που φανερώνει   τα πιο πάνω. Βλέποντας με τον τηλεοπτικό φακό την ορκωμοσία και μετά τις υπογραφές με αυτήν την προεδρική φανταχτερή μαύρη πένα  ξεχώρισα τις απλές κινήσεις και τις πιο ήρεμες.

Το νεαρό της ηλικίας κι αυτό πουλάει σε όλους τους τομείς και φυσικά γίνεται έμπνευση και σε αυτούς της λογοτεχνίας.  Οι νεαροί πάντα πουλούσαν.

Δεύτερο θέμα , μια άλλη μορφή,  να βγάλεις τη γραβάτα, και πιο ελεύθερος και χωρίς καλούπια να πεταχτείς μπροστά. Συμφωνώ απόλυτα η γραβάτα κόβει την αναπνοή, δυσκολεύει στις κινήσεις, δημιουργεί κάποια φράγματα.

Μορφωμένοι άνθρωποι σε νευραλγικά πόστα  με δυνατή διαφορετική ματιά και με έναν λόγο επίσης διαφορετικό. Έχουμε ανάγκη αυτόν τον άλλον λόγο τον φρέσκο χωρίς γραβάτα.

Κοιτάζοντας το σχήμα της κυβέρνησης η ματιά μου δεν ξέρω γιατί αλλά πέφτει  σε αυτόν τον ψιλό και ίσως λίγο μελαχρινό τύπο  με τα κουρεμένα  μαλλιά γουλί κεφάλι, με μια ίσως  χειροκίνητη μηχανή από κείνες τις ψιλές των παιδικών μου χρόνων, με ένα ντύσιμο νεανικό. Να πάλι η διαφορετικότητα, εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Υπουργός οικονομικών με τετράγωνες  και ενισχυμένες γαλβανιζέ  ιδέες που δεν σκουριάζουν στα βέλη των εταίρων. Δεν ξέρω αλλά αυτόν τον τύπο πολύ τον συμπάθησα. Διακρίνω πάνω του κάτι από τα παιδικά μου χρόνια, πρώτον αυτό το κούρεμα με τη ψιλή μηχανή που  ενισχύονταν από τη φράση , έτσι για να παίρνει το κεφάλι σου αέρα και να σκέφτεσαι καλύτερα. Το πρώτο ισχύει σίγουρα, το δεύτερο δεν ξέρω.

Δάσκαλος και επικοινωνιολόγος με τις λέξεις τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες σίγουρα να ισχύουν γι αυτόν.

Δεινός συνομιλητής  με τις κουβέντες του να περιέχουν τα πιο δυνατά προωθητικά γεμίσματα ενός σύγχρονου πυροβόλου, λογική αντιμετώπισης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, τοξικό λάθος, πυραμιδική λιτότητα, εκφραστής του φρέσκου και εχθρός του κατεψυγμένου.

Και τέλος έρχομαι και στον αρχηγό, στις ιδέες πλέον τις εσωτερικές. Μια από αυτές μας την φανέρωσε προχθές. Τα πιστεύω τα εντελώς προσωπικά βγαίνουν τη τελευταία στιγμή, στην κατάλληλη ώρα, όταν το ερέθισμα βρίσκετε μπροστά μας. Πλέον τότε με θάρρος τα δίνουμε όλα, δεν λογαριάζουμε τίποτε, πατάμε στη βάση την προσωπική με ότι κινδύνους και αν συνεπάγεται αυτό.

Βέβαια ένα άλλο ερώτημα αιωρείται ίσως επικίνδυνα, ο κάθε ηγέτης έχει το δικαίωμα να είναι ξεχωριστός από αυτόν τον λαό του ή σε άλλη μορφή, ο κάθε ηγέτης δικαιούται να έχει διαφορετικό χνώτα από αυτό του λαού του;

Τέλος πάντων ας  το αφήσουμε  και ας δούμε τα άλλα που εκφράζουν το σύνολο του λαού μας. Νομίζω πως είναι καλύτερα

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης