Logo
Print this page

Λέσβος, ένα μεταναστευτικό σκαλοπάτι...

Πολλές εβδομάδες τώρα, ακούμε, διαβάζουμε, βλέπουμε, για τους εκατοντάδες μετανάστες που καθημερινά έρχονται στο νησί μας, απο τα απέναντι Τουρκικά παράλια.

 Επίσης, έχουμε ακούσει πολλές γνώμες, πολλές κριτικές αλλά και πολλά σχόλια για την κυβέρνηση αλλά και για το όλο ζήτημα γενικά.

Το άρθρο μου αυτό, είναι περισσότερο ανθρώπινο, παρά κριτικής για την όλη κατάσταση, γιατί προσωπικά πιστεύω, πως μετά τη λέξη "ανθρωπιά" όλα παύουν να υφίστανται.

Το τελευταίο διάστημα, συναντώ μπροστά μου ομάδες μεταναστών στον δρόμο, να περπατάνε ατελείωτα χιλιόμετρα, με μια μόνο ελπίδα, ένα καλύτερο μέλλον.Η Λέσβος, είναι απο τα νησιά με την μεγαλύτερη εισχώρηση μεταναστών. Έχει δεχθεί χιλιάδες, με μέσο όρο, τους 200 ανά ημέρα.

Το ταξίδι τους ξεκινάει πολύ μακρύτερα απο την ημέρα που τους συναντάμε εμείς. Πρώτα φεύγουν με τεράστιες δυσκολίες απο τη χώρα τους (Σουδάν, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, Συρία) με πρώτο στόχο, τα Τυρκικά παράλια.

Εκεί, θα τους περιμένει κάποιος δουλέμπορος για να τους εκμεταλλευτεί οικονομικά, να τους πάρει όσο πιο πολλά χρήματα μπορεί, για να τους στοιβάξει όλους σε ένα μικρό φουσκωτό, για να περάσουν απέναντι. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, όλoι μαζί στοχεύουν για ένα καλύτερο αύριο, ωστόσο οι δυσκολίες συνεχίζονται. Μετά την αμέτρητη ταλαιπωρία για να φτάσουν στα Τουρκικά Παράλια, τώρα αγωνιούν αν θα καταφέρουν να περάσουν απέναντι, στη Λέσβο, στην Ευρώπη. Πολλοί άλλοι απο την πατρίδα τους, δεν τα κατάφεραν. Άφησαν την τελευταία τους πνοή, την τελευταία τους ελπίδα, στην θάλασσα.

Αφού τελικά φτάσουν, μετά απο ένα απάνθρωπο ταξίδι, ο "Γολγοθάς" συνεχίζεται. Οι περιπτώσεις πολλές για την συνέχιση της ταλαιπωρίας τους. Είτε θα βρεθούν στοιβαγμένοι σε κάποιο κέντρο κράτησης, είτε θα περπατάνε αμέτρητα χιλιόμετρα για να φτάσουν σε κάποια περιοχή απ'όπου θα τους περισυλλέξουν για την Μυτιλήνη, είτε θα κοιμούνται στον δρόμο, μέχρι να φτάσουν τελικά στο λιμάνι.

Όταν γίνει και αυτό, τελικά φτάνουν στην Αθήνα, απ'όπου διαμοιράζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο, για καλύτερες συνθήκες ζωής, με το μυαλό τους όμως να είναι αλλού, στην Πατρίδα. Εκεί, όπου άφησαν συγγενείς, τα υπάρχοντα τους.

Λέξεις για να περιγράψουμε την ταλαιπωρία τους, την αγωνία τους, την λύπη τους και τις σκέψεις τους δεν υπάρχουν. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ένα "κρίμα". Εν έτη 2015, χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές να βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.

Ζούμε στον ίδιο κόσμο, πατάμε την ίδια γη, τρώμε απο τα ίδια φαγητά, πίνουμε απο το ίδιο νερό. ΕΊΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ. Το τονίζω, για ορισμένους που βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους ως κάτι άλλο.

Με χαρά μου αντικρίζω πολλούς πολίτες του νησιού μου, να προσφέρουν κάτι παραπάνω απο απλόχερα τις βοήθειες τους γι'αυτούς, και ειλικρινά χαίρομαι.

Ας αναλογιστούμε όλοι, οι γιαγιάδες μας, οι παππούδες μας, οι συγγενείς μας γενικότερα, υπήρξαν κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα μετανάστες. Επίσης, πρόσφατα, μεγάλα κύματα Ελλήνων έφυγαν στο εξωτερικό και θα φύγουν λόγο της οικονομικής κρίσης.

Άρα λοιπόν, οι λόγοι είναι κοινοί. Και των δικών μας ανθρώπων, αλλά και αυτών που έρχονται καθημερινά απο τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Με τη διαφορά οτι αυτοί ταξιδεύουν με απάνθρωπες συνθήκες, καθώς επίσης πως εκείνοι είνι μετανάστες για την ίδια τους τη ζωή.... Ας αναλογιστούμε όλοι λίγο καλύτερα, και ας αναθεωρήσουμε κάποια κατεστημένα του μυαλού μας!

Υ.Γ. Τους βλέπεις καθημερινά με ταλαιπωρημένο βλέμμα και ανάμεσα του μικρά παιδιά να σε κοιτάνε με φοβησμένο βλέμμα και αναρωτιέσαι, σε τι συνθήκες να έχει γεννηθεί αυτό το παιδί. Σε τι συνθήκες μεγάλωσε τους πρώτους του μήνες. Όμως, πάνω στον αναλογισμό, το βλέπεις να παίζει αμέριμνο στη φύση, βγάζοντας αυθόρμητα κάτι απο την παιδική του ζωντάνια και λαχτάρα.

Υ.Γ.2. Παρ'όλα αυτά, οι μετανάστες με τον μαζικό τους ερχομό προκαλούν συμφόρηση, αναγκάζοντας τις αρχές να τους κοιμίζουν ακόμη και στο δρόμο. Οι τουρίστες όμως, σίγουρα δεν σχηματίζουν και την καλύτερη εικόνα, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Η πολίτική προστασία, θα πρέπει να φροντίσει το πρόβλημα καλύτερα, έτσι ώστε και αυτοι να περνάνε τα βράδια τους υπο καλύτερες συνθήκες, και η περιοχή μας να παρουσιάζει την πρέπουσα εικόνα.

Media

© Kalloninews.gr All rights reserved. Hosting by Rebrand