Log in

Πλοίο φάντασμα και ένα μπουκάλι SERKOVA

Τώρα θα αναρωτιέστε  και θα λέτε,  μα που κολλάει άραγε η λέξη πλοίο με  τη SERKOVA.  Δεν ξέρω,  έτσι τυχαία διάλεξα αυτόν τον τίτλο,  με μόνη σκέψη αυτή την κλίση.  Έ, και  μπορούν να συνδεθούν  οι δυο αυτές λέξεις.   Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα  λέω πως ναι.  Κλίση προς τα αριστερά ή μπορεί και προς τα δεξιά. Δεν έχει σημασία,  πάντως εδώ μιλάμε για μια καταστροφική κλίση. Ρωτάω λοιπόν τον  φίλο μου  συνταξιούχο ναυτικό, που έφαγε τη θάλασσα με το κουτάλι, μα  ταξίδεψε αυτό το πλοίο από την Καβάλα και ήρθε μέχρι εδώ;

Αν είναι δυνατόν δεν το πιστεύω. Ο φίλος μου με κοίταξε στα μάτια και απάντησε, μην αγχώνεσαι.   Του αρέσει αυτή η λέξη και τη χρησιμοποιεί ίσως  και για τον εαυτό του,  γιατί αυτός είναι  ο πρώτος  που την  αισθάνεται  πάνω του .   Και συνέχισε. Ε, που να δεις και τα χειρότερα,  λίγη κλίση προς τα αριστερά, και τι έγινε, μην αγχώνεσαι. 

Πρωί και το πλοίο φάντασμα έδενε στο Λιμάνι της Μυτιλήνης. Κλίση προς τα αριστερά. Ε, εσύ δεν καταλαβαίνεις,  γέμισαν το πλοίο με φορτηγά και δεν μοίρασαν καλά το φορτίο. Η δικιά μου η δουλειά ήταν αυτή, να μοιράζω το φορτίο. Εγώ ήμουν υπεύθυνος, αυτοί εδώ είναι ανεύθυνοι. Έδεσε,  και  το πλοίο  με μια τέτοια κλίση που φοβήθηκα να ανέβω  επάνω και να μεταφέρω τις αποσκευές του  ταξιδιώτη φίλου μου. Είπα, τώρα σε λίγα δευτερόλεπτα το πλοίο θα γύρει ακόμη πιο καταστροφικά και θα έλθει η ώρα.   Ε, όχι δεν θα ανέβω. Φέρε τα πράγματα εσύ, είπα,  και απομακρύνθηκα.

 ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ένα πλοίο φάντασμα, με ανθρώπους φαντάσματα. Και συμπληρώνω, πήρε όλα τα χούγια και τις χάρες του λαϊκού μας ζωγράφου. Κι αυτός δεν έγερνε λίγο αριστερά; Ναι φυσικά και σε μεγάλο σημείο κιόλας, αφού αυτό    το κασελάκι με τα χρώματα ζωγραφικής του άφησε αυτό το χούι. Έγερνε, και κάπου -κάπου  σε καμιά ταβέρνα με λίγο ούζο και σαρδέλες, ξεχνιόνταν. Να και η άλλη χάρη από τον γενναίο κατά τα άλλα λαϊκό μας ζωγράφο. Ξεχνιόνταν και τον έβρισκε ο ύπνος κάτω στο πάτωμα του καφενείου. Ακόμα μια διανυκτέρευση, και ακόμη μια , και ακόμη μια. Κάποιοι τον περίμεναν για  μια τοιχογραφία, αλλά που ο Θεόφιλος! Το ίδιο και το πλοίο. Που ο Θεόφιλος ακόμη να φανεί. 

 Και που κολλάει η SERKOVA;  Κρυστάλλινη καθαρή γεύση με τριπλή απόσταξη.  Πρώτο σημείο, όποιος την πιεί, ιδίως προς τα ξημερώματα, γέρνει σε επικίνδυνο σημείο. Δεύτερο σημείο, ξεχνιέται. Όπως για παράδειγμα αυτοί οι μαθητές, που έφυγαν από την παραλία   τα ξημερώματα. Ξεχάστηκαν; Φυσικά.   Με την μεγάλη διαφορά σύγχρονοι ΘΕΟΦΙΛΟΙ. Μια παραλία με  σχισμένα βιβλία,  μια παραλία με μπύρες, με smirnof  βότκα, αγνή, καθαρή και κλασσική γεύση,   με   ουίσκι   με κρασιά,  με σακούλες γεμάτες αποφάγια, και δίπλα τα απομεινάρια μιας φωτιάς. Και το ερώτημα το μεγάλο. Η γνώση δημιουργεί συμπεριφορά; Ευθαρσώς λέω πως όχι. Η επιπόλαια γνώση σε συνδυασμό με  το νεαρό της ηλικίας δημιουργεί  κλίση σαν αυτήν του πλοίου,   με  επικίνδυνη αναμονή και  με αυτές τις σελίδες,  σκορπισμένες στο κύμα, και στην άμμο. Εκδίκηση του καλοκαιριού;

Και σκέφτομαι, τους άλλους ανθρώπους που τράβηξαν κουπί  για να καθαριστεί η παραλία , τους ξένους που αντικρίζουν αυτό το θέαμα και απογοητεύονται. Η λέξη serkova είναι η κατάλληλη λέξη και δένει με το όλο θέμα. Καύσιμη ύλη που τινάζει τη συμπεριφορά στον αέρα.  Έλλειψη καυσίμου, πάλι τινάζει τη συμπεριφορά στον αέρα.  Και συνέχισε ο φίλος μου ο ναυτικός, είπα μην αγχώνεσαι , αυτό το ερείπιο ακόμα κρατάει. 

Ερείπιο, κλίση,  φάντασμα, μαθητές, γνώση, SERKOVA.

Το ενθαρρυντικό πάντως είναι πως βουτηχτήκαμε για τα καλά στον Ιούνιο μήνα  και πάρα τις ηλιακές καταιγίδες και παρά την 13   και  Παρασκευή, δεν θα πάρουμε κλίση, και δεν  θα ξεχαστούμε λόγω έλλειψης καυσίμου.

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης