Logo
Print this page

Ποιος πάτησε τη σκανδάλη;

Δικαιολογίες, δικαιολογίες, δικαιολογίες. Λοιπόν τι προσπαθείς να κάνεις; Σταμάτα το παραμύθι, δεν σε παίρνει άλλο.

Σαν αυτόν τον καιρό, που φέτος τρελάθηκε. Αντιγράφω μια φράση από μια φίλη  συγγραφέα στην Αθήνα, που ενώ βλέπει τον ουρανό να έχει ανοίξει,  γράφει, σύμπαν δεν ξηγιέσαι σωστά’’, κι εγώ  σε απάντηση γράφω, και το σύμπαν και οι άνθρωποι, προπάντων οι άνθρωποι. Και πέρα μακριά σε πολύ μεγάλη απόσταση να βλέπω σε χαραμάδα την ανοησία μας  και μια άλλη λέξη πολύ πιο επίκαιρη και πιο έτσι της μόδας  αυτή, έτσι στο ντούκου. Θέλεις να το πεις μαγκιά ή κάπως διαφορετικά; Αν το ονομάσεις έτσι πρέπει να το δικαιολογήσεις. Όλα στο ντούκου, πέρνα τα έτσι χωρίς κάποια σκέψη που δυσκολεύει τον εγκέφαλο. Άσε τα πράγματα έτσι, αράχνες, ηρεμιστικά, δυσκολία κινήσεως, ομίχλη, όλα στο ντούκου.

Και όλη αυτή η κατάσταση μου θυμίζει  θάλαμο στρατιωτών και ίσως δυο που τα περνάνε όλα στο έτσι. Ξέρεις δεν φταίω εγώ, κανένας δεν με ξύπνησε. Και απαντάει ο άλλος, το ίδιο κι εγώ, αυτός ο δώδεκα δυο δεν με ξύπνησε. Μια αλυσίδα από ανθρώπους σε βαρύ ύπνο, που ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και τελικά όλοι να κοιμούνται στο έλεος της τύχης  κι αυτής της μυρωδιάς από τα άρβυλα και τις  ξεχασμένες άπλυτες κάλτσες. Ναι κάτι τέτοιες μυρωδιές  χαλάνε της σκέψη την κοιμίζουν και λειτουργούνε σαν και τα πιο βαριά lexotanil, δίνοντας  στον οργανισμό μια δόση αποχαύνωσης. 

 Από την εποχή της γέννησης  αυτό το καταραμένο μικρόβιο μπήκε στις φλέβες μας. Τη λέξη εγώ κανένας δεν την αγκαλιάζει σε αυτές τις επικίνδυνες περιπτώσεις. Όλοι την αποφεύγουν και δείχνουν αυτόν τον άλλον πιο πέρα, και συνάμα για να μπαίνουμε και στο θέμα μας, σβήνουν και τα δικά τους ένοχα μυστικά μεταφέροντας τα ανθρώπινα σώματα, τσουβάλια τρίχινα, να τα κρύψουν, φύλλα συκής, γιατί τότε είδαν ότι ήσαν γυμνοί. Από τότε ίσα με τώρα ακόμη συνεχίζουμε και είμαστε γυμνοί  και  σε αντίθεση από τότε δεν ντρεπόμαστε. Η λέξη ντροπή σιγά-σιγά σβήνει από το λεξιλόγιό μας. Κανονικά τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έπρεπε καμιά δεκαριά άνθρωποι από  δαύτους   να είχαν λιποτακτήσει, ή μάλλον να είχαν μετακομίσει σε κάποιον άλλον πλανήτη.

 Ο ένας δείχνει τον άλλον, και το ερώτημα το δικό μου να αιωρείται στο σύμπαν που μας εκδικείται, κατακλυσμός στην Αθήνα  με έναν άλλον Νώε να ετοιμάζεται να ταξιδέψει. Σκέψη μηδέν, με ανθρώπους   θαλαμοφύλακες να κοιμούνται σε ένα θάλαμο γεμάτο κοριούς, με μόνη αυτήν την συνήθεια να ξύνονται κι αυτό το  αίμα να μεγαλώνει και να σκοτώνει.

Ποιος πάτησε τη σκανδάλη;  Ο κανένας. Αλλά και ποιος έχει τη δύναμη και τη τόλμη να πει εγώ.  Μόνο αυτός ο Οδυσσέας  και κείνο όταν έφυγε από την αγκαλιά του κύκλωπα, και αν σε ρωτήσουν ποιος σε τύφλωσε  Πολύφημε  να πεις  ο Οδυσσέας   ο γιος του   Λαέρτη  από την Ιθάκη.

Ο κίνδυνος και ο φόβος  εμπόδια μεγάλα,  που δύσκολα  περνιούνται άνετα  σε όποιο ρυθμό και αν τρέξεις, κάπου θα κάνεις σημειωτόν, κάπου θα μπερδέψεις τα βήματα, κάπου θα πέσεις πάνω στα εμπόδια και θα ματώσεις τα γόνατα ή μπορεί να φας και τα μούτρα .

 Γι αυτό λες και επαναλαμβάνεις   τη λέξη του Οδυσσέα  ο ΚΑΝΕΝΑΣ.  

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ στη σκέψη της  κάθε εταιρείας που κρατάει στα χέρια της  ανθρώπινες ζωές.  Και το ερώτημα το μεγάλο και το πιο καθοριστικό, γιατί από αυτόν τον αεροδιάδρομο; Δεν γνωρίζουν την κατάσταση; Γιατί παίζουν με τη  ζωή των ανθρώπων; Να λοιπόν ο πρώτος φταίχτης, αυτή η εταιρεία,  αυτή πάτησε πρώτη την σκανδάλη, ο πρώτος   παραπτωματίας θαλαμοφύλακας.

‘’Σύμπαν δεν ξηγιέσαι σωστά. Ανθρωπάκια δεν ξηγιέστε  σωστά. Ανθρωπάκια; Ναι, γιατί; Δεν υπάρχει γιατί, υπάρχει αυτή η γύμνια, η αναμονή για το χτύπημα, το σχέδιο του άλλου, υπάρχουν αυτά τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που θυμίζουν το τότε. Το τώρα δεν υπάρχει γι αυτούς. Γιατί; Δεν υπάρχει γιατί. Ποιος πάτησε την σκανδάλη;  Ο ΚΑΝΕΝΑΣ’’

© Kalloninews.gr All rights reserved. Hosting by Rebrand