Log in

14ο Περιφερειακό Συνέδριο Β. Αιγαίο | Απολογισμός 1ης μέρας

Η δεύτερη κρισιμότερη και σημαντικότερη μέρα του 14ου Συνεδρίου έχιε ήδη αρχίσει, ωστόσο και η πρώτη μέρα είχε τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και πολλές ειδήσεις!

Χρηματοδότηση για το νέο κολυμβητήριο

 

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στη Μυτιλήνη.
Από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης όπου πραγματοποιείται η συνεδρία με θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, σε μια απόφαση μάλιστα που θα αναρτηθεί σήμερα κιόλας στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».
Ανακοινώνοντας μια αναπτυξιακή στρατηγική για μετά το μνημόνιο ο  κ. Χαρίτσης τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.
- Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος. Είναι το παραγωγικό μοντέλο που χρεοκόπησε πρώτο.
- Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Για το βόρειο Αιγαίο
Σχετικά με τα νησιά στο βόρειο Αιγαίο ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως την τελευταία τριετία χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίωων Επενδύσεων ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται σημαντικά για την Περιφέρεια έργα, όπως ο Νέος Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου Λέσβου που χρηματοδοτήθηκε το 2016 με 14 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε το 2017, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ειδικά το 2017, εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 33 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, έργα των 19 εκ ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, και έργα των 5 εκ ευρώ  στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του Πύργου Αμπελικού στη Λέσβο και η αναβάθμιση αθλητικών υποδομών δημοτικού σταδίου Σάμου.
Επίσης, χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου στη Λέσβο.
Στον τομέα των μεταφορών, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή - Αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου», με συνολικό προϋπολογισμό  61 εκ ευρώ.
Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα του περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, περίπου 12 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης στην Αγιάσο και νέα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατερών της Λέσβου.
Για έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, και εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Λέσβου και Σάμου.
Επιπλέον, χρηματοδοτείται το έργο εγκατάστασης αφαλάτωσης στους Φούρνους με προυπολογισμό 700 χιλ. ευρώ.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπό αξιολόγηση βρίσκονται 5 προτάσεις για έργα διαχείρισης απορριμμάτων με συνολικό προτεινόμενο προυπολογισμό που ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ. Σε αυτές, περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης αποβλήτων στη Χίο, τη Λέσβο και την Ικαρία.
Τέλος, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε μια νέα πρόσκληση για την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Στο Βόρειο Αιγαίο περιλαμβάνει τους Δήμους Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Άλλα προγράμματα
Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, στην ανάδειξη της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού «που μπορεί να στηρίξει σημαντικά την τοπική οικονομία για το Βόρειο Αιγαίο» ο κ. Χαρίτσης είπε πως «διατέθηκαν το 2017 πάνω από 12 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για σημαντικά έργα, όπως την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου Ξενία στη Σάμο και την μετατροπή του σε κέντρο επιστήμης λόγου και τέχνης με 2 εκ ευρώ».
Επίσης ανακοινώθηκε πως «είναι ανοιχτή η πρόσκληση ύψους 50 εκ. ευρώ για Δήμους που αφορά την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν  για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται κτίρια που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα με σκοπό να μετατραπούν σε εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύντομα επίσης θα δημοσιευθεί πρόσκληση των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Με αυτό το πρόγραμμα, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους.
Επίσης, μέχρι τα μέσα Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων με στόχο να συνδεθεί λειτουργικά το υδάτινο στοιχείο με τον αστικό ιστό. Τέλος, ανοιχτή είναι η πρόσκληση προς τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. Ευρώ». 
Με τις παραπάνω προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «θα διατεθούν συνολικά 127 εκ. ευρώ σε Δήμους και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους».
Επιπλέον για τη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους δύο βασικούς τομείς της παραγωγής, τον αγροτοκτηνοτροφικό και την μεταποίηση, συστήσαμε το Φόρουμ Βιομηχανίας, Αγροδιατροφής και Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα
Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων μας, με στόχο τη στήριξη των νησιών, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, δημιουργηθήκαν τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νότιου Αιγαίου.
Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά υποβλήθηκαν 194 προτάσεις συνολικού π/υ 200 εκατ. ευρώ.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των αξιόλογων προτάσεων, αυξήθηκε ο προυπολογισμός για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, στα 102 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον έργα των 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου.
Πρόκειται για έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Σε κάθε νησί υλοποιείται τουλάχιστον ένα έργο, και όλα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τον βαθμό ωριμότητας και τη χρησιμότητά τους για τις τοπικές κοινωνίες. Για πρώτη φορά ακριτικά και μικρά νησιά όπως ο Άη Στράτης και οι Οινούσες, δέχονται χρηματοδότηση τέτοιου ύψους.
Στο Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται 44 έργα συνολικού προυπολογισμού 44 εκ ευρώ.
Στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα χρηματοδοτούνται:
- έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων όπως η βελτίωση των λιμενικών υποδομών Λιμένα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας,
- έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου όπως η βελτίωση της επαρχιακής οδού Πέτρας – Μήθυμνας,
- έργα πολιτιστικού χαρακτήρα όπως ο εκσυγχρονισμός του αρχαιολογικού μουσείου Λήμνου & η ανάδειξη Νότιας Πτέρυγας στη Νέα Μονή Χίου Κελιών
- έργα υποδομών εκπαίδευσης όπως η αποκατάσταση κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα Σάμου,
- έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η κατασκευή υδραγωγείου στις Οινούσες,
- έργα στον τομέα της υγείας, όπως η ανακαίνιση κοιτώνων προσωπικού Γενικού Νομαρχειακού Νοσοκομείου Σάμου,
- δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η δημιουργία δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας από το Επιμελητήριο Λέσβου.
Επιπλέον, προτεινόμενα έργα στο πλαίσιο των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, συνολικού προυπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα, όπως το «Φιλόδημος» (π.χ. η αντιπλημμυρική προστασία Ολύμπων στη Χίο), τα ΠΕΠ και το Εθνικό ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας (π.χ. η προμήθεια αξονικού Τομογράφου στην Ικαρία).
Από αυτά, στο Βόρειο Αιγαίο εντάσσονται 22 έργα συνολικού προυπολογισμού 22 εκ ευρώ.
Τέλος ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα οδικής ασφάλειας,

Συζήτηση στην Ευρώπη
Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε αναφερόμενος στη νησιωτικότητα που «δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών».
Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης «αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020. Των κονδυλίων δηλαδή που αφιερώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών – μελών, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας.
Σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων.
Ένα από αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η νησιωτικότητα. Πιέζουμε ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους».

-----

Μεταναστευτικό - προσφυγικό

Ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές υγείας που απευθύνονται σε όλους τους νησιώτες ανακοίνωσε σήμερα το πρωί επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ξανθός.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή υγειονομική παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά».
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός «έχουμε τώρα περίπου 200 υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ. Θα προσπαθήσουμε να τους αυξήσουμε περισσότερο και βεβαίως αυτό που χρειάζεται είναι και μια συστηματική ενίσχυση των όμορων δημόσιων δομών δηλαδή του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Το οποίο αναμφίβολα υποδέχεται ένα μεγάλο όγκο περιστατικών  από τους καταυλισμούς και το οποίο έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να  ενισχυθεί η στελέχωσή του, η χρηματοδότησή του και η λειτουργικότητά του».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη μορφή του νέου προγράμματος ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι αυτό θα συνδυάζει την αυτοδύναμη παροχή υπηρεσιών υγείας  και την ενδυνάμωση του Νοσοκομειου. Όπως είπε «θέλουμε να ενισχύσουμε τους υγειονομικούς πυρήνες πρωτοβάθμιας κυρίως φροντίδας στους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, να μπορούν να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πιο επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών που διαβιούν εδώ. Και στη συνέχεια αυτό βεβαίως μας ενδιαφέρει πολύ, είναι να ενισχύσουμε  παράλληλα και τις γειτονικές δομές δηλαδή και το νοσοκομείο Μυτιλήνης, και το πρώην ΠΕΔΥ της πόλης και όλες τις άλλες δημόσιες δομές του νησιού».
«Νομίζω, συνέχισε ο κ. Ξανθός, ότι το νοσοκομείο της Μυτιλήνης έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βάσεις αναβάθμισης και των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και κυρίως της στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα».

Έντονος διάλογος

Ιδιαίτερα δημιουργικός αλλά και έντονος ο διάλογος στη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «προσφυγικές ροές και κοινωνική συνοχή» στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Ο Δημήτρης Βίτσας υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ανακοίνωσε ένα «στοίχημα του Υπουργείου» όπως ονόμασε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος που είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018, να έχουν αποσυμφορηθεί οι καταυλισμοί στα Κέντρα  Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας,  στους 3.000 στη Μόρια της Λέσβου, στους 1.300  στη ΒΙΑΛ της Χίου και στους 1.200 στη Σάμο.
Ο υπουργός αφού ξεκαθάρισε πως τα της αλληλεγγύης των νησιωτών δεν μπορούν αν αποτελούν συνεχές σημείο αναφοράς της μεταναστευτικής πολιτικής «η καρτερία και υπομονή που επιδείχθηκε είναι γεγονός αλλά πέρασε» είπε χαρακτηριστικά ανέπτυξε την ανάγκη «να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, να καταθέσουμε σκέψεις, περιγραφές του όλου θέματος αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπιση του».
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ομιλία του στην γενική πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης, στο τι υλοποιείται αλλά και στο τι στόχοι μπαίνουν προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα.
Όσον αφορά στη γενική πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οδηγός σε όλη την προσπάθεια είναι η Συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει τη χώρα αλλά και η κοινή δήλωση ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως αντίδοτο στην πολιτική των κλειστών συνόρων από κάποια ευρωπαϊκά κράτη».
Κεντρικό πρόβλημα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης κατά τον κ. Βίτσα είναι ο υπερπληθυσμός τους, και χαρακτήρισε την κατάσταση στα ΚΥΤ «οριακή προς κακή». Όπως όμως σημείωσε «το θέμα δεν είναι ο ορισμός της κατάστασης αλλά το τι θα κάνουμε. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα και όχι τα νησιά μόνο να λειτουργούν ως αποθήκη ψυχών».
Πέραν του στόχου της μείωσής του πληθυσμού στα ΚΥΤ ο κ. Βίτσας έθεσε στόχο ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου και  ενεργοποίησης μετεγκαταστάσεων και συνενώσεων οικογενειών.
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα προσλήψεων στις υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και άσυλου μόνο για τα νησιά και τον Έβρο. Σημείωσε τις αποζημιώσεις για καταστραμμένες περιουσίες που θεσμοθετείτε άμεσα να δίδονται αλλά και τις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών σε θέματα παιδείας και υγείας.
Τέλος ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου μη Κυβερνητικών οργανώσεων ώστε «επιτέλους να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και των μεταναστών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός εσωτερικών Νίκος Τόσκας υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενων διενέξεων στη Μέση Ανατολή και «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να το κάνουμε μπαλάκι σε κάποιον άλλον».
Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προβλήματα επάρκειας χώρων φιλοξενίας και κράτησης «κάτι που επιδέχεται όμως μόνο ρεαλιστικές λύσεις».
Των εισηγήσεων των υπουργών ακολούθησαν παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα σχετικά με τη φιλοξενία ιδιαίτερα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού καθώς και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. 

Αθλητισμός

«Καταφέραμε και βάλαμε στο χάρτη του ευρωπαϊκού τένις το Αιγαίο, τη Λέσβο και τη Ρόδο για τη διοργάνωση τουρνουά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις κατηγορίες κάτω των 18 ετών», σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Σπύρο Ζανιά και τον Δημήτρη Τσακίρη τεχνικό διευθυντή του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε τη σημασία αυτών των διοργανώσεων και για την ενδυνάμωση του τουριστικού ποιοτικού προϊόντος.
«Σε αυτή την Κυβέρνηση έχουμε το κακό να συνεννοούμαστε και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνοντας τη συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι το παράδειγμα της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης αποτελεί βήμα για αντίστοιχες διοργανώσεις σε αντίστοιχα αθλήματα. Ως μια τέτοια περίπτωση επισημάναμε ότι στη Χίο, μπορεί να είναι το πόλο με τον κ. Βασιλειάδη να σημειώνει ότι όλα γίνονται με προσεκτικά βήματα και σωστή οργάνωση με στόχο να διεκδικήσουμε μεγάλα γεγονότα· αλλά πάντα μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε. Σημείωσε δε ότι υπήρχαν ξεχασμένα μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Ικαρία που δεν διέθετε ούτε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με χόρτο!
Ο Σπύρος Ζανιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα που περιλαμβάνονται στη διοργάνωση του ITF MYTILENE CUP U18, αλλά και στους πρωταθλητές που έχει αναδείξει ο χώρος του τένις και με στόχο στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες να έχουμε τρεις αθλητές στην Ολυμπιακή ομάδα.
Σε σχόλιο πάντως ότι οι εγκαταστάσεις του τένις στη Λέσβο βρίσκονται κοντά στην προσφυγική δομή, ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα και πως θα μπορούσε να εξεταστεί αν υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες που έχουν σχέση με το τένις να πάρουν μέρος και στους αγώνες.

 

Ο Χαρίτσης για τις αντιδράσεις ...

«Χωρίς περιεχόμενο» χαρακτήρισε την αντίδραση φορέων που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «θα συνεχίσουμε το διάλογο με αυτούς που προσέρχονται σε αυτόν, με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους που ιεραρχούν και επιλέγουν τα έργα που εντάσσονται. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με αυτούς που ενδιαφέρονται για το καλό των νησιών.».

Συνέντευξη τύπου Γ.Γ. ΣΥΡΙΖΑ

«Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών που δεν σταμάτησαν την προσπάθειά τους να αποτελέσει η αριστερή διακυβέρνηση μια παρένθεση, διαμορφώσαμε ένα άλλο τοπίο και το τιμόνι το κρατήσαμε όχι γιατί έχουμε μια  εμμονή με τις καρέκλες όπως ισχυρίζονται αλλά γιατί έχουμε μια εμμονή στο να βγει η χώρα από την κρίση» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μυτιλήνη του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου βορείου Αιγαίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
«Η πορεία, συνέχισε ο κ. Ρήγας, είχε δυσκολίες, θα παραμείνουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά προχωράμε με αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για την αναβάθμιση της χώρας είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ο κοινωνικός μετασχηματισμός της, και στα πλαίσια του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου βορείου Αιγαίου που σήμερα και αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται στη Λέσβο».
Σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε η σημερινή Κυβέρνηση, το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν θα συνέβαινε με τους όρους του σήμερα και δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια συνολική αναμέτρηση με το παρελθόν», ο κ. Ρήγας εξήρε την εργασία που γίνεται με τα αναπτυξιακά συνέδρια και σημείωσε ότι «παρά τις ενστάσεις που ενδεχομένως υπήρχαν, ή τις αμφιβολίες από τους φορείς και τον κόσμο της εργασίας αποδείχτηκε ότι εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό».
απαντώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις πραγματικές δυσκολίες που υπάρχουν στο νησί, και αφορά το προσφυγικό. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια και θα συνεχίσουν, προσπάθεια στήριξης ενός λαού πολιτών της κοινωνίας της Λέσβου που έχει σταθεί με όλες τις παραδόσεις της ιστορικότητας των αξιών και της δημοκρατίας».
«Απέναντι σε φωνές που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ρατσιστικό, μια αντίληψη ακραία απάνθρωπη και αντικοινωνική απάντησε η κοινωνία της Λέσβου. Τα δε γεγονότα που συνέβησαν πριν 10 μέρες δεν τιμούν κανένα αλλά δεν ανταποκρίνονται και δεν έχουν την αναγνώριση της πλειοψηφίας των πολιτών της Λέσβου», τόνισε ο κ. Ρήγας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στη Λέσβο από το Συντονιστικό των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που έχουν κηρύξει για αύριο Πέμπτη παλλεσβιακή απεργία, σημείωσε ότι «οι φορείς οι οποίοι τις τελευταίες μέρες αντιδράσανε, δεν θέλω να πιστεύω βεβαίως ότι εξυπηρετούν συμφέροντα της ΝΔ, αλλά θα είναι βαθιά απέναντι στην κοινωνία αν δεν έχουν συμμετοχή για τη συνδιαμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή. Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι μόνο το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, Η επόμενη μέρα είναι το μοντέλο που θα πρέπει να υπάρξει στο νησί της Λέσβου και στο βόρειο Αιγαίο. Η επόμενη μέρα είναι αυτά που βγαίνουν σήμερα από το Συνέδριο και θα καθορίσουν την πορεία των νησιών μας» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

 

Στη Βρίσα η Υπουργός Πολιτισμού

Αύριο Πέμπτη η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στο περιθώριο του 14ου αναπτυξιακού συνεδρίου βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί την κατεστραμμένη από το σεισμό του περσινού Ιουνίου Βρίσα. Μαζί της και η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Μαρία Κλεάνθη.
Μετά τη περιοδεία στα προς διατήρηση «κόκκινα» κτήρια  θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σεισμοπαθείς της καθ' ύλην αρμόδιας για το θέμα του σεισμού της Γενικής Διευθύντριας της ΔΑΕΦΚ.

 

Ο Σκουρλέτης για τη διάπαση του Δήμου Λέσβου

«Περιορισμένες χωροταξικές αλλαγές το ερχόμενο φθινόπωρο σε το πολύ 10 δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας δήμος ένα νησί» ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο 14ο περιφερειακό συνέδριο βορείου Αιγαίου.
Ένας από αυτούς θα είναι «οπωσδήποτε ο Δήμος Λέσβου» , ανακοίνωσε  και οπωσδήποτε ο δήμος της Λέσβου είναι μια τέτοια περίπτωση» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο 14ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε επίσης τα ονόματα «του Δήμου Κέρκυρας, το Δήμου Κεφαλονιάς και ίσως του Δήμου Χίου» ως Δήμοι που θα συζητηθεί η προοπτική της διάσπασης τους.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μια τέτοια ρύθμιση διάσπασης νησιωτικών Δήμων. Η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων που θα πρέπει να διασπαστεί το νησί της Λέσβου, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι.  Απαιτείται η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης και βιώσιμης πρότασης για μια σειρά θεμάτων εκτός από τον αριθμό των δήμων, για το προσωπικό, τα μηχανήματα, πιθανά χρέη κτλ.»
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στη τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», τονίζοντας ότι είναι η αρχή μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα συνεχιστεί. Κάλεσε δε την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ να καλέσουν τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην συζήτηση για τη μεταρρύθμιση αυτή και να μη μείνουν «σε μια στείρα πολιτική προσωπικών φιλοδοξιών κάποιων προέδρων».

 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης