Log in

Ξένη μοναχή | Μια οσιακή μορφή, με συγκλονιστικό βίο

Γράφει ο Eφημέριος Ανεμώτιας π.Χριστοφόρος Ταράνης

 

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την 25η Ιουνίου του 2016, που η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Λειμώνος «έφυγε» από κοντά μας αθόρυβα και ήσυχα, όπως ακριβώς επιθυμούσε και να ζήσει. Ήταν κοινό μυστικό όλων μας, πως επρόκειτο για μια οσιακή μορφή με ένα συγκλονιστικό βίο. Αν και την αγάπησα πολύ , τη γνώρισα λίγο…. Έτσι προτιμώ να αφήσω έναν άλλο μεγάλο, που λείπει και αυτός από την Μητροπολή μας, να μιλήσει για εκείνη. Αναφέρομαι φυσικά στον αείμνηστο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λειμώνος π.Νικόδημο Παυλόπουλο, για τον οποίο μάλιστα σε μελλοντική ευκαιρία θα μοιραστώ μαζί σας όσα είδα και άκουσα κοντά του ,για να μείνουν παρακαταθήκη αιώνια. Είπε λοιπόν ο π.Νικόδημος Παυλόπουλος, πολύ εύστοχα και μοναδικά, στον επικήδειο της Γερόντισσας :

 

“ Πενθεί σήμερον η τοπική Εκκλησία των Μυθημναίων Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, δια τον απορφανισμό της από της Οσίας Καθηγουμένης της Ι.Μονής Μυρσινιωτίσσης Ξένης Μοναχής.

Η οποία εδικαίωσε το όνομά της και ως ξένη έζησε 80 χρόνια εις τον Ιερόν αυτόν τόπον της ασκήσεως χωρίς το παράπαν να κατέλθει ποτέ εις την εγγύτατα ευρισκομένην χώρα καταγωγής της, την Ενορία των Δαφίων. Υλοποίησε εις την ζωήν της την ξενιτείαν , μία βασική αρετή των μοναχών, εις τοιούτον βαθμόν ώστε να μην παραστεί ου δε καν εις την κηδείαν του πατρός της και των αδελφών της !

Εγεννήθη το 1926 από γονείς πατρός μεν Ανεμώτιας μητρός δε εκ Δαφίων το επίθετο Κονινιού και εκ μητρός Θεοδωρίδου, το δε όνομα αυτής Παναγίτσα. Εις ηλικίαν 12 ετών, ήταν το 1939, εισήλθε ως δόκιμος Μοναχή εις την Ιερά Μονή Μυρσινιωτίσσης και της εδόθη η ευκαιρία αοιδίμου και όντος Αγίου καθ’ ηγουμένου της Ιεράς Μονής Λειμώνος ει Μανταμάδου Αρχιμανδρήτου Χρυσοστόμου Χατζηγιάννη, να εκμάθει την Βυζαντινήν μουσικήν και μάλιστα Παρασημαντικήν Λεσβιακήν την οποία μόνο αυτή εγνώριζε και εξετέλη θαυμασιότατα ! Εις τοιούτον βαθμόν μάλιστα, ώστε ο αείμνηστος προ κατοχός σας Σεβασμιώτατε Κυρός Ιάκωβος ενηβρύνετο να ακούει παρά

αυτής ψαλλόμενον «το άνωθεν οι Προφήται» ενώ ενεδύετο την αρχιερατικήν αυτήν στολήν εν τω μέσο του Ναού.

Ενθυμίστε Σεβασμιώτατε , όταν προ ετών επεσκέφθη την Ι.Μονήν Μυρσινιωτίσσης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ενώπιον του έψαλε η αοίδιμος Γερόντισσα με την γλυκειάν και εύστροφον φωνή της, εθαύμασε αυτήν και εξεφράσθη δια την αγιότητα της μορφής της.

Υπήρξεν όντως Οσία και υποτύπωσις υγιαινόντων λόγων και ως Μοναχή καρείσα το 1953 και ως Καθηγουμένη διορισθείσα υπό του αοιδίμου προ κατόχου σας την 1 Ιανουαρίου του 1969. Αι μονάζουσαι ως να ήταν πραγματικήν τους μητέρα εύρισκον πλησίον της την αγάπην , την γαλήνην και την ποικίλην αρωγήν και βοήθεια εις τα απασχολούντα αυτάς πρόβλήματα. Ουδέποτε την είδε τις να γελάση, διότι έζησε δια βίου το πένθος της μετάνοιας και την χαρμολύπη του Σταυρού. Ουδέποτε, τουλάχιστον εγώ , την είδον να εσθίη ενώπιον μου πιστεύω και ενωπιόν σας Σεβασμιώτατε. Ως αληθής ασκήτρια εβίωνε την αρετήν της νηστείας ως ελαχίστη. Ουδέποτε εσχολίασε, κατά του δη λεγόμενον «εκουτσομπόλεψε» τινά. Ουδέποτε παρεπίκρανεν την προϊσταμένην αυτής Εκκλησιαστικήν αρχήν και ουδέποτε επεσκέφθη των Ιατρών δια τας επ’ εσχάτων πυκνάς αυτής ασθενείας , αλλά πάντοτε επαφίετο εις την πρόνοιαν του Παναγάθου Πατρός, άνευ του θελήματος του οποίου ουδέ εν των στρουθίων απόλλυται . Και ήδη σε ηλικίαν 92 ετών ορθή ενώπιον του Κυρίου και απέναντι των αυτής καθηκόντων και αφού Κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων παρέδωκε το μεν πνεύμα εις τον πανάγαθον Θεόν, το δε ασκητικόν και παρθενικόν αυτής σώμα μετ’ ολίγον και δια των Αγίων υμών χειρών Σεβασμιώτατε θα παραδοθεί εις την γην εξ ης ελήφθη. Έτσι ακέραιον θα αναμείνει την εσχάτην σάλπιγγα και την κοινήν εκ νεκρών εξ ‘ Ανάστασιν δια να επανασυνδεθεί μετά της Οσίας αυτής ψυχής και να αντιμετωπίσει τον ερχόμενον αδέκαστον Κριτήν ,ίνα ακούση την ευκταίαν Αυτού φωνήν « Ευ δούλη αγαθή και πιστή επί ολίγα εις πιστή επί πολλών σε καταστήσω, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου» . ”

Αναρτηση Σχολιου

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

2°C

Καλλονή

Showers

Υγρασία: 89%

Ανεμος: 37.01 km/h

  • 04 Ιαν 2019 6°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 6°C -1°C

Kalloninews - Το κέντρο της ενημέρωσης