top of page
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
REBRAND ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ - ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΕΙΔΗ
ΕΚΟ ΚΟΥΛΟΥΔΗΣ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου | Ρεκόρ με 86.847 επισκέπτες το 2024

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, με αφορμή την κοπή της Βασιλόπιτας και την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων του.  Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος, η χρονιά που πέρασε ,σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 86.847 επισκέπτες.


 

Στην εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, αναδείχτηκαν τα επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς  καθώς και οι νέες πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιήσει  το Μουσείο για το έτος 2025.

Την πίτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Πρόχωρος, και ακολούθησε ομιλία από τον διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος  αφού ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική νέα χρονιά αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείου για την τοπική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις επιτυχίες που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά τονίζοντας οτι το 2024 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για το Μουσείο, το οποίο συνεχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα της Λέσβου.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις των προηγούμενων χρόνων και να καθιερωθούμε ως σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για ντόπιους και ταξιδιώτες, καθώς το Μουσείο κατέγραψε  ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2024, με συνολικά 86.847 επισκέπτες. Από αυτούς, οι 38.240 περιηγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο από την ίδρυση του Μουσείου. ».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις προβολής, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς και στις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν, προσελκύοντας επισκέπτες και ενισχύοντας τη φήμη του Μουσείου. Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του Μουσείου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και τη διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Γεωπάρκων με τη συμμετοχή 120 στελεχών από 46 χώρες. Επιπλέον, το απολιθωμένο δάσος εντάχθηκε στα 100 σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του κόσμου, ενώ το Μουσείο πρωταγωνίστησε στο Παγκόσμιο Γεωλογικό Συνέδριο, προβάλλοντας τη γεωλογική κληρονομιά της Λέσβου,υπογραμμίζοντας τη διεθνή του εμβέλεια.


Επίσης το 2024 έφερε σημαντικά έργα υποδομής και ανάδειξης  όπως η αναβάθμιση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους μέσω του ΕΣΠΑ, η δημιουργία διαδρομών προσβάσιμων για ΑμεΑ και η ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου, το οποίο πλέον λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των συλλογών του Μουσείου, ενώ νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύφθηκαν κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζούρος υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών για τη βιωσιμότητα του Μουσείου, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς το προσωπικό για την αφοσίωση και τις προσπάθειές του.


Στα σχέδια για το 2025 περιλαμβάνονται νέες δράσεις, όπως η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μαθητών στο Σίγρι και η ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους της Κερασιάς στη Βόρεια Εύβοια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν σχολεία της Λέσβου που συμμετείχαν ενεργά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου κατά το 2024. Μέσα από αυτές τις δράσεις, εκατοντάδες μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με τη φύση και την ιστορία.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού Στρατής Κυρατζής,  ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, o Aντιδήμαρχος Δήμου Δυτικής Λέσβου  Αθλητισμού – Νεολαίας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Ροδίτης, Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου,   ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης. εκπρόσωποι του Στρατού και του Λιμενικού, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, μέλη των Δημοτικών Ενοτήτων της Δυτικής Λέσβου, εκπαιδευτικοί και μαθητές, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.


πηγή | aeolos.tv

63 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΤΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ ΤΡΥΦΩΝ
ΜΑΖΙ - ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
bottom of page