Η 112η επέτειος από τη Μάχη του Κλαπάδου που σηματοδοτεί την Απελευθέρωση της Λέσβου από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912, γιορτάσθηκε την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, στην Καλλονή, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Τιμητικές Εκδηλώσεις
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, όπου τελέστηκε δέηση υπέρ των πεσόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η άνοδος στον λόφο του «Τυρανιδίου», όπου στην ιστορική στήλη των πεσόντων πραγματοποιήθηκε το Προσκλητήριο και η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του νησιού.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Δυτικής Λέσβου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Άρης Ελευθερίου, καθώς και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος δήλωσε: «Τις πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1912, οι δυνάμεις του Οθωμανικού Στρατού υποχρεώθηκαν να υπογράψουν το πρωτόκολλο παράδοσης μετά τη νικηφόρα μάχη του Κλαπάδου, γεγονός που σηματοδότησε οριστικά τον τερματισμό της μακραίωνης τουρκικής κατοχής της Λέσβου. Σήμερα, την ημέρα της επετείου αυτής που καθόρισε το μέλλον της Λέσβου, τιμούμε όπως τους αξίζει στην ιστορία του τόπου μας, τους ήρωες – στρατιώτες και εθελοντές – που μας χάρισαν την Ελευθερία μας».
Η Σημασία της Μάχης του Κλαπάδου
Η Μάχη του Κλαπάδου, που διεξήχθη την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και οδήγησε στην παράδοση του Οθωμανικού Στρατού στις 8 Δεκεμβρίου, υπήρξε καθοριστική για την πορεία του νησιού. Μετά από αιώνες τουρκικής κατοχής, η Λέσβος ενσωματώθηκε στον ελεύθερο ελληνικό κράτος, χαράσσοντας ένα νέο μέλλον ελευθερίας και προόδου.
Comments